Koliko.HR

Veliki povratak drvenog kuhinjskog pribora: Upute za održavanje

Drvene kuhače vraćaju se u modu i istiskuju plastični pribor za kuhanje zbog sve glasnijih navoda o štetnoj mikroplastici.

Drvene žlice i lopatice, pribor kakav su nekada koristile naše mame i bake za kuhanje, posljednjih tjedana ponovno preplavljuju hrvatske maloprodajne lance. Posebno je zanimljivo to da ih proizvode poznati proizvođači plastičnog kuhinjskog pribora poput Fackelmanna.

Tako se, ovisno o brendu, cijene kreću od 3 eura za komplet od dvije žlice i jedne lopatice pa do 4 eura za jednu veću i deblju žlicu za kuhanje. Puno jeftinije ćete proći ako drveni pribor za kuhanje potražite na lokalnom sajmu. Trend je jasan: plastika polako izlazi iz mode.

OGLAS

Razlog tomu nije nostalgija za starinskim alatom, već sve veći broj istraživanja koja ukazuju na štetnost plastike i mikročestica koje se kuhanjem iz plastičnog pribora oslobađaju u jelo. Uz to, za razliku od metalnog pribora, ne provode toplinu pa ne postoji opasnost opeklina, niti reagiraju s kiselim namirnicama poput rajčica.

Osim toga, nježne su prema teflonskim i keramičkim tavama, a za razliku od plastike – ne mogu se otopiti. Zbog tih praktičnih i zdravstvenih razloga, obična drvena žlica za kuhanje vraća na velika vrata kao zdravija, dugotrajnija i prirodnija opcija. Iako iziskuje nešto više pozornosti pri pranju i održavanju.

Upute za održavanje – kokosovo ulje je ključno

Kako bi drveni pribor dugo trajao i što manje upijao mirise i arome, prije prve upotrebe valja ga impregnirati. Osnova je kokosovo ulje ili neka druga masnoća koja neće lako užegnuti. Kokosovo ulje možete kupiti u svakoj drogeriji, primjerice u dm-u po vrlo prihvatljivoj cijeni. Dakle, prije no što ga prvi put upotrijebite, drveni pribor obilno premažite kokosovim uljem i pustite da se upije. Ovaj postupak ponavljajte jednom mjesečno kako bi drvo ostalo elastično i otporno.

Pranje i svakodnevna njega

Drveni pribor nikada nemojte namakati niti prati u perilici posuđa. Voda i visoka temperatura mogu uzrokovati bubrenje i pucanje. Umjesto toga, operite ga ručno odmah nakon upotrebe, u vrućoj vodi s malo blagoga deterdženta, a zatim dobro posušite.

Ako pribor počne poprimati mirise, najbolji prirodni način za osvježavanje je soda bikarbona i limun. Izribajte površinu sodom ili limunovim sokom, pustite da kratko odstoji, a zatim dobro isperite i osušite. Nakon toga ponovno ga premažite kokosovim uljem.

Kada je vrijeme za zamjenu?

Iako se drveni pribor može koristiti godinama, preporuka je da se žlice i lopatice zamijene svakih pet godina. Ako primijetite pukotine, trganje ili trajne mirise hrane, vrijeme je da staru žlicu bacite. Takve stare žlice u pukotinama mogu zadržavati ostatke hrane, a to je idealno hranilište za bakterije.

Najbolje vrste drva

Želite li kvalitetu, birajte pribor od tvrdog drva; bukve, javora, trešnje, masline ili oraha. Takvi proizvodi dulje traju i otporniji su na svakodnevno korištenje.