Ikein najpoznatiji proizvod, mesne okruglice, slavi 40. rođendan, a društvo će im od sada praviti i falafel. Švedski lanac objavio je da će tijekom idućih šest mjeseci na menije svojih restorana postupno uvoditi kuglice od slanutka.
Prve Ikeine restorane u Älmhultu otvorio je još 1960. osnivač Ingvar Kamprad, uvjeren da su siti kupci zadovoljniji kupci. Dvadeset i pet godina kasnije angažiran je švedski chef Severin Sjöstedt da osmisli univerzalnu mesnu okruglicu koja će ući u ponudu svih trgovina. Tako su rođene slavne köttbullar koje se danas prodaju u gotovo milijardu i pol komada godišnje diljem svijeta.
S vremenom su u ponudu stigle i alternative; 2015. godine piletina i povrće, a 2020. godine biljna verzija huvudroll s okusom identičnim originalu. Pet godina kasnije stiže falafel, napravljen od slanutka, tikvica, luka i začina. U Ikeinim restoranima posluživati će se s kus-kusom, aiolijem i kriškama limuna. Njihov dizajner hrane Daniel Yngvesson falafel opisuje kao “savršeno pojačanje menija” i jelo koje se odavno udomaćilo u švedskoj kuhinji.
Za one koji ne naju, falafel se priprema od suhog slanutka koji se namoči preko noći, a zatim usitni zajedno s lukom, češnjakom, peršinom i začinima poput kima i korijandera. Od smjese se oblikuju male kuglice ili popečci koji se najčešće prže u dubokom ulju dok ne postanu hrskavi izvana, a mekani iznutra.