S tržišta hitno povlači “Suha češnjovka”, LOT 05-06-25, s rokom upotrebe do 3. rujna 2025.. Laboratorijskim analizama u navedenom lotu utvrđena je prisutnost bakterije Listeria monocytogenes, zbog čega proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu, izvijestio je Državni inspketorat.
Opoziv se odnosi isključivo na navedeni lot. Proizvod je proizvela Mesnica Koprivnjak, vl. Davor Koprivnjak, Trg kralja Tomislava 12, Samobor. Potrošačima koji posjeduju proizvod savjetuje se da ga ne konzumiraju, već da ga vrate na mjesto kupnje, gdje će dobiti povrat novca.
Što je listerioza?
Listeria monocytogenes uzrokuje bolest listeriozu, čiji se simptomi obično razvijaju odmah ili do 70 dana nakon konzumacije kontaminirane hrane. U blagim slučajevima javljaju se povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina i proljev. Teži oblici bolesti mogu dovesti do sepse ili meningitisa, a kod trudnica do spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda. Najugroženije su trudnice, novorođenčad, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta.
Prevenciju listerioze olakšava pravilna termička obrada hrane, održavanje hladnog lanca i higijena kuhinjskog posuđa. Rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih mesnih prerađevina i mekih sireva, te redovito pranje ruku i radnih površina. Ako nakon konzumacije sumnjive hrane razvijete simptome listerioze, obratite se liječniku.