Koliko.HR

Održiva prehrana počinje u zamrzivaču: Evo što kaže novo istraživanje

Iako samo manji dio potrošača trenutačno povezuje smrznutu hranu izravno s održivošću (9 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu, 7 posto u Italiji i Francuskoj), trend je jasan – zamrzivači više nisu samo spremnici za zaleđeno povrće, već sve češće simbol racionalne i ekološki svjesne prehrane.

Sve veća briga za održivost sve više utječe na navike kupnje hrane, a najnovije istraživanje tvrtke Nomad Foods, najvećeg europskog proizvođača smrznute hrane, pokazuje da gotovo polovica potrošača u EU bira smrznute proizvode kako bi smanjila bacanje hrane, javlja Euronews.

Prema podacima iz izvješća Frozen in Focus (Smrznuto u fokusu), 47 posto Europljana odlučuje se za zamrznutu hranu upravo zbog njezine dulje trajnosti. U Velikoj Britaniji taj udio iznosi čak 60 posto, dok slijede Italija (50 posto), Francuska (49 posto), Njemačka (44 posto) i Švedska (43 posto). Potrošači sve češće prepoznaju zamrzivač kao ključnu točku održivijeg i racionalnijeg prehrambenog sustava.

Bacanje hrane je veliki problem

Svake se godine u Europskoj uniji baci oko 59 milijuna tona hrane, pri čemu se gube i svi resursi uloženi u njezinu proizvodnju; voda, energija, zemljište i rad. Kada se takva hrana raspada na odlagalištima, oslobađa metan, plin koji jako doprinosi globalnom zagrijavanju. U Ujedinjenom Kraljevstvu, primjerice, u samo dvije godine (2021. i 2022.) otpad od hrane generirao je oko 18 milijuna tona emisija stakleničkih plinova, upozorava humanitarna organizacija FareShare.

“Zamrzavanje nije samo praktično, ono je alat za očuvanje resursa, smanjenje otpada i izgradnju održivijeg prehrambenog sustava”, poručuje David Pettet, voditelj održivosti u Nomad Foodsu, čiji su brendovi Birds Eye, Findus i drugi dobro poznati europskim potrošačima.

Osim potrošačkih navika, sve više se pozornosti posvećuje i samim uređajima pri čemu je cilj zamrzivače podesiti na -15, umjesto sadašnjih -18 Celzijevih stupnjeva. To bi, pokazala su istraživanja, moglo smanjiti potrošnju energije za oko 10 posto bez utjecaja na sigurnost i kvalitetu većine proizvoda.