Koliko.HR

Salmonela ne vreba samo iz mesa: Krastavci izazvali novo trovanje u SAD-u

Kad čujemo za salmonelu, većina nas pomisli na nedovoljno pečeno meso ili, pogotovo ljeti, sirova jaja. No posljednji slučajevi trovanja hranom iz Sjedinjenih Država upozoravaju da opasnost vreba i iz salate.

Tamošnje zdravstvene vlasti potvrdile su novi val zaraze salmonelom koji je zahvatio 18 saveznih država i zarazio najmanje 45 osoba. Zajednički nazivnik? Krastavci. Konkretno, oni iz Palm Beacha na Floridi. Farma Bedner Growers bila je i lani u središtu sličnog skandala. Tada je oboljelo više od 550 osoba, a 155 ih je završilo u bolnici.

Zaraženi krastavci već su povučeni iz prodaje, no prije toga završili su u raznim proizvodima lanaca brze hrane i školskim kantinama. Iako službeni rezultati istrage još nisu objavljeni, prošle godine su na istoj farmi pronašli tragove salmonele u vodi iz jarka kojom su navodnjavana polja krastavaca.

Krastavci, baš kao i drugo svježe voće i povrće koje se jede sirovo, mogu postati opasni ako dođu u kontakt s bakterijama poput salmonele. Budući da ih ne kuhamo, toplina ne uništava patogene pa i najmanja kontaminacija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Salmoneloza se najčešće očituje naglom pojavom simptoma poput proljeva, grčeva u trbuhu, povišene temperature, mučnine i povraćanja. Kod većine zdravih osoba simptomi traju od dva do sedam dana i prolaze bez potrebe za specifičnim liječenjem, osim nadoknade tekućine i elektrolita kako bi se spriječila dehidracija.

U težim slučajevima, osobito kod male djece, starijih osoba i imunokompromitiranih bolesnika, salmonela može prijeći u krvotok i izazvati sistemsku infekciju. Tada je nužno liječenje antibioticima i bolnički nadzor.